لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به بافت های خودی به وجود می آید. این حملات باعث التهاب، ورم و آسیب نقاط مختلف بدن همچون مفاصل، پوست، کلیه ها، خون، قلب و ریه می شود. در این مقاله تلاش کرده ایم بیماری لوپوس، علت به وجود آمدن آن و همچنین روش قطعی درمان آن را به شما بگوییم پس ما را تا انتها دنبال کنید.
بیماری لوپوس چیست؟
از آنجایی که این بیماری یک عارضه خود ایمنی است و میتواند به بافت های اصلی بدن حمله کند تشخیص آن دشوار است. افرادی که به این بیماری در شده اند، لکهای شبیه بال پروانه در صورت که بر روی هر دو گونه ایجاد میشود، که در اکثر موارد لوپوس است. برخی افراد از بدو تولد مستعد ابتلا به لوپوس می باشند، که توسط عفونت، برخی داروها یا حتی نور خورشید پدیدار می شوند. لوپوس یکی از علت های اصلی بیماری خونریزی زیر پوستی است اما اگر درباره این بیماری اطلاعی ندارید به لینک درج شده مراجعه کنید.
نحوه تشخیص
از آنجایی که علائم اولیه لوپوس مشابه با بیماری های دیگر مانند اگزما و … باشد و می تواند بروز دیررس داشته باشد و امکان درد این نشانه ها در افراد مختلف متفاوت باشد، تشخیص بالینی این بیماری با چالش رو به رو می شود. اما پزشک پوست و مو حرفه ای با انجام بررسی های مختلف می تواند این بیماری را تشخیص دهد.
با انجام آزمایش های زیر میتوان این بیماری را تشخیص داد:
- (Antinuclear antibodies (ANAs
- (Deoxyribonucleic and antibodies (Anti DNAs
- Anti-Smith and antibodies
- شمارش گلبولهای قرمز، سفید و پلاکت
علائم و نشانه های لوپوس
علائم این بیمای در دو فرد مبتلا اصلا شبیه به هم نیست. اما طبق بررسی های انجام شده علائم زیر در بسیاری از افراد مشترک است:
- خستگی
- تب
- از دست دادن اشتها و کاهش وزن
- درد، خشکی و تورم مفاصل و ماهیچهها
- تورم در پاها یا اطراف چشمها
- تورم غدد یا غدد لنفاوی
- ضایعهی پروانهای شکل بر روی صورت در ناحیهی گونهها و پل بینی
- انگشتان دست و پا که در هنگام سرد شدن و یا در دورههای استرس زا سفید یا آبی میشوند (پدیده رینود)
- زخم دهان
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه در اثر تنفس عمیق
- خشکی چشمها
- ریزش غیر معمول موها
- سردرد، گیجی و از دست دادن حافظه
چه کسانی بیشتر در معرض این بیماری هستند؟
لوپوس می تواند در هر دو جنس و در تمامی نژادها به وجود آید. نکته قابل توجه این است که میزان بیماری لوپوس در زنان 8 برابر مردان است. سن بروز این بیماری 20-40 سالگی می باشد و می تواند زمینه خانوادگی داشته باشد، اما این بیماری فقط در 3% از فرزندان افراد مبتلا به لوپوس دیده شده.
انواع لوپوس
این بیماری در سه دسته اصلی تقسیم بندی می شوند:
لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)
این نوع از بیماری با ایجاد جوش ها و کهیر های پروانه شکل برروی پوست بینی و گونه ها همراه است و در صورت درمان نشدن روی تمام پوست بدن پخش خواهد شد. به جز این آسیب می تواند باعث ملتهب شدن و یا آسیب دیدن مفاصل، ماهیچه ها، غشاء درونی یا اطراف ریه، قلب کلیه و مغز نیز شود.
لوپوس اریتماتوزدیسکوئید(DLE)
این نوع بیماری معمولا برای پوستی که در معرض افتاب است تاثیر می گذارد و تاثیری روی اندام های حیاتی نخواهد داشت. ضایعات پوستی این بیماری معمولا بعد از بهبود روی پوست باقی خواهند ماند. اثرات این نوع لوپوس بیشتر روی پوست است اما درگیری کلیه و قلب در 10% از افراد در این دسته مشاهده شده است
لوپوس دارویی (Drug- Induced Lupus Erythematosus(DILE
یک بیماری اتوایمون و شبیه به بیماری لوپوس سیستمیک (SLE) می باشد. علت اصلی ان مصرف برخی داروهای خلص است. در حال حاضر در حدود 38 دارو وجود دارد که مشخصاً مصرفشان ممکن است به بروز لوپوس دارویی ختم شود.
علائم بالینی DILE ببه صورت کلی شامل: درد و التهاب مفاصل، تب، التهاب قلب و پریکارد، التهاب ریه و پلور، راشهای پوستی و یووئیت قدامی است. رغم اینکه درگیری کلیهها و CNS در لوپوس دارویی نادر میباشد اما بعضی از داروها اساساً ممکن است به طور واضح درگیری کلیه ایجاد کنند.
درمان قطعی لوپوس
خبر بد این است که این بیماری به صورت قطعی راه درمانی ندارد. اما افراد میتوانند علائم و عوارض خود را با تغییر سبک زندگی و دارو کنترل نموند. موثرترین روش های درمانی شامل:
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)
- کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids)
- داروهای سرکوب کننده ایمنی(Immunosuppressants)
توجه کنید که مصرف و عدم مصرف این داروها، میزان، نوعشان و نحوه مصرف آنها باید با نظر پزشک متخصص انجام شود.
آخرین دیدگاهها